K čemu slouží DATOVÁ SCHRÁNKA?

Všimli jste si, že je pojem datová schránka poslední dobou dost slyšet? Byla o nich natočená dokonce i reklama, kterou viděl určitě každý z nás. Co to vlastně datová schránka je? A kdo ji musí mít? To vše vám shrneme v dnešním článku.

Co je to datová schránka?

Jde o jednoduchý nástroj pro komunikaci nejen s úřady. Jednoduše řečeno jde o e-mail s tím rozdílem, že cokoli odeslané přes datovku je ověřené, tedy úřady mají jistotu, že jste to odeslali opravdu vy. Jde tak o oficiální kanál, díky kterému s vámi úřady mohou komunikovat a posílat různé oznámení nebo výzvy.

Jaké má výhody?

Jedná se o velmi jednoduchý a efektivní nástroj. Usnadní vám komunikaci s úřady a tím i vaše podnikání, protože čas jsou peníze a všichni víme, jak to vypadá na úřadech.

Díky datovce můžete zdarma komunikovat se státními institucemi jako finanční úřad, ČSSZ apod. a veškerou komunikaci máte na jednom místě.

Kdo musí mít datovou schránku?

Datová schránka je pro někoho povinná, pro jiné dobrovolná. Musíte ji mít taky?

Povinná je pro všechny podnikající právnické osoby. Takže ano, my ji jako s.r.o. máme povinně. Nejen právnické osoby ale i některé fyzické osoby tuto povinnost mají. Například statutární auditoři, advokáti, daňoví poradci, znalci, soudní tlumočnici apod., jedná se o profese úzce spjaté se státními institucemi.

No a všichni ostatní ji mohou mít dobrovolně. Takže klidně i vaše babička nebo soused. Jednoduše o ni požádáte online, jen budete potřebovat identitu občana, tedy například bankovní identitu nebo eObčanku.

Změny od roku 2023

Od 1. ledna 2023 nabývá účinnosti zákon č. 261/2021 Sb., který přidává i další povinné subjekty datové schránky, a to všech podnikatelů, tedy i živnostníků, různých nadací a spolků. Stát těmto osobám zřídí datovku automaticky.

POZOR na POVINNOST datovou schránku používat. Jakmile datovou schránku získáte, ať už povinně nebo dobrovolně, je pak vaší povinností s úřady komunikovat elektronicky.

Dále je potřeba nezapomínat na lhůty doručených zpráv. Jakákoli zpráva v datové schránce se považuje za doručenou, jakmile se do schránky přihlásíte, ať už si ji přečtete nebo ne. A pokud se nepřihlásíte, pak běží 10denní lhůta. Proto je dobré si nastavit upozornění na email nebo telefon o tom, že vám někdo něco poslal.

Osobně datovou schránku doporučujeme i pro osoby, které ji nemají povinně, protože se jedná opravdu o efektivní nástroj a způsob komunikace. Doufáme, že jsme vám pomohli se v této oblasti zorientovat a věříme, že vám tento článek pomůže se rozhodnout zda ji chcete dobrovolně.