DIS+ Daňová informační schránka

Máme velkou radost, že vás můžeme informovat o novince od finančního úřadu. O jakou novinku se jedná? O DIS+, což je daňová informační schránka, která teď nově slouží pro komunikaci právě s finančním úřadem.

Co je to DIS+?

Díky DIS+ můžete řešit podání řady dokumentů, najdete zde veřejné části spisů finančního úřadu nebo důležité informace o svých daňových povinnostech a také se přes konkrétní finanční úřady proklikáte na předpisy a úhrady.

Datová schránka vs DIS+

DIS+ může na první pohled působit podobně jako datová schránka a ano, mají něco společné, a to komunikaci s finančním úřadem. DIS+ je ale především pro komunikaci s FÚ, kdežto datovka slouží pro komunikaci s jakýmkoli úřadem. Jinými slovy, daňové přiznání můžete v klidu podat i přes datovku, DIS+ má ale tu výhodu, že vám předává i další důležité informace, například kdy zaplatit jakou daň nebo kolik dlužíte. Obě schránky spolu ale spolupracují, přes datovou schránku se totiž do DIS+ můžete přihlásit.

Jak se do DIS+ přihlásit?

Přihlášení je možné několika způsoby, buď prostřednictvím Ministerstva finanční ČR nebo na portálu Moje daně, kde si vyberete způsob přihlášení – identita.cz, datové schránky nebo přístupové údaje přidělené FS ČR.

Kdo má k DIS+ přístup?

Každý, kdo má datovou schránku má automaticky i DIS+, pokud ji ale nemáte, jednoduše i o DIS+ můžete požádat finanční úřad a to online.  Navíc můžete udělit i přístup svému účetnímu, třeba jen k nahlížení.

Co DIS+ obsahuje?

Tato schránka je rozdělena na tři hlavní sekce:

  1. Osobní daňové účty – přehled předpisů a plateb.
  2. Osobní daňový kalendář – připomínka daňových povinností.
  3. Přehled písemností – nahlížení do veřejné části spisů FÚ.