Novinky v oblasti zaměstnávání od září 2024

Od září 2024 vstupuje v České republice v platnost několik zásadních změn v oblasti zaměstnávání, které ovlivní jak zaměstnance, tak zaměstnavatele. Nová pravidla přinesou prodloužení zkušební doby, větší ochranu pro pracovníky na dohodu, změny v pravidlech pro zaměstnávání cizinců a nové povinnosti pro firmy. Tento článek přináší přehled všech novinek, včetně konkrétních příkladů z praxe, rozdělený zvlášť pro zaměstnance a zaměstnavatele.

Změny pro zaměstnance

1. Prodloužení zkušební doby

Jednou z nejvýraznějších změn je prodloužení zkušební doby. Pro běžné zaměstnance se tato doba prodlužuje ze tří na čtyři měsíce. U vedoucích pracovníků může trvat až osm měsíců. To znamená, že zaměstnanci budou muset déle čekat na jistotu, že jejich pracovní poměr bude trvalý. Na druhou stranu, zaměstnavatelé budou mít více času na ověření schopností nových zaměstnanců, což může přinést vyšší stabilitu pracovního vztahu.

Příklad v praxi: Pokud zaměstnanec nastoupí do firmy na pozici administrativního pracovníka, bude mít jeho zkušební doba nově čtyři měsíce. Po tuto dobu může být kdykoli bez udání důvodu propuštěn. U vedoucího oddělení by tato doba mohla být dokonce osm měsíců.

2. Změny u dohod o pracovní činnosti a provedení práce

Pracovníci na dohody o provedení práce (DPP) a dohody o pracovní činnosti (DPČ) budou mít od září 2024 nárok na příplatky za práci o víkendech, během noční směny a ve svátek stejně jako stálí zaměstnanci. Zaměstnavatelé jsou povinni předem rozvrhnout jejich pracovní dobu a informovat je o ní nejpozději tři dny předem. Nově musí zaměstnavatelé také informovat pracovníky na dohodu o jejich nároku na přestávky a odpočinek během pracovního dne.

Příklad v praxi: Brigádník pracující na DPP v kavárně má po novém zákoníku nárok na příplatek za práci o víkendu. Pokud pracuje 10 hodin, má také nárok na přestávku, a zaměstnavatel mu to musí oznámit nejméně tři dny předem.

3. Podpora pro rodiče a pečující osoby

Novela zákoníku práce přináší nová pravidla pro zaměstnance, kteří pečují o děti nebo osoby závislé na péči. Pokud o práci na dálku požádá těhotná zaměstnankyně, rodič dítěte mladšího devíti let nebo zaměstnanec, který pečuje o osobu závislou, zaměstnavatel je povinen písemně odůvodnit případné odmítnutí této žádosti. Tím se zvyšuje ochrana těchto zaměstnanců a zlepšují se jejich pracovní podmínky.

Příklad v praxi: Matka tříletého dítěte požádá svého zaměstnavatele o možnost pracovat z domova. Pokud zaměstnavatel tuto žádost odmítne, musí jí písemně vysvětlit důvody, například s ohledem na provozní potřeby firmy.

Změny pro zaměstnavatele

1. Zaměstnávání cizinců

Pro zaměstnavatele, kteří plánují zaměstnat cizince, dochází ke zjednodušení procesu. Od září 2024 již není nutné absolvovat tzv. test trhu práce, což výrazně zkrátí a zefektivní proces získávání zaměstnaneckých karet. To znamená, že firmy budou moci rychleji obsadit volná pracovní místa kvalifikovanými pracovníky z ciziny.

Příklad v praxi: Firma potřebuje rychle obsadit pozici IT specialisty. Dříve musela čekat několik měsíců na výsledek testu trhu práce. Nyní může tento proces přeskočit a získat cizince s potřebnou kvalifikací rychleji.

2. Nové povinnosti vůči dohodářům

Zaměstnavatelé, kteří využívají dohody o provedení práce (DPP), musí od září 2024 vést detailní evidenci všech těchto dohod, a to i v případě, že se neodvádí sociální a zdravotní pojištění. Evidence musí obsahovat osobní údaje zaměstnanců a podrobnosti o dohodě. Novela také zpřísňuje podmínky pro řetězení dohod, které bude možné jen do určitého limitu.

Příklad v praxi: Restaurace zaměstnává sezónní pracovníky na DPP. Od září 2024 musí vést detailní záznamy o každém pracovníkovi včetně všech podrobností o dohodě, aby splnila nové zákonné požadavky.

3. Zpřísnění pravidel pro pracovní agentury

Novela zákoníku práce také zpřísňuje podmínky pro pracovní agentury. Například kauce se zvyšuje z 500 tisíc na 1 milion Kč, a agentury musí pravidelně prokazovat bezdlužnost. Změny mají za cíl zlepšit transparentnost a odpovědnost agentur, což by mělo vést k lepší ochraně zaměstnanců.

Příklad v praxi: Pracovní agentura, která zprostředkovává zaměstnání pro zahraniční pracovníky, bude muset složit dvojnásobnou kauci a pravidelně dokládat, že nemá žádné dluhy vůči státu.

Závěr

Změny v pracovněprávní oblasti, které přicházejí od září 2024, přinesou nové povinnosti a výzvy pro zaměstnance i zaměstnavatele. Cílem novely je zvýšit flexibilitu pracovních vztahů, zlepšit podmínky pro pracující rodiče a posílit ochranu pracovníků na dohodu. Na druhou stranu přináší i více administrativních povinností pro firmy, což bude vyžadovat pečlivou přípravu a přizpůsobení se novým pravidlům.