Hypotéka: #1 – Co je hypotéka?

Hypotéka – ano nebo ne? Hypotéka bývá velké životní rozhodnutí.

Pojďme si tedy jasně a přehledně shrnout všechny informace, díky kterým bude vaše rozhodování snazší. A protože informací je hodně, rozdělíme je do 3 článků:

Článek #1 – Co je hypotéka?

Článek #2 – Co k získání hypotéky potřebuji?

Článek #3 – Jak se o hypotéku starat?

Pojďme na to!

Co je hypotéka?

Hypotéka neboli hypoteční úvěr je dlouhodobý úvěr, který je zajištěný zástavním právem k nemovitosti, která je určena k bydlení, nachází se na území ČR a je zapsána v Katastru nemovitostí.

Druhy hypotéky:

  1. Klasická hypotéka: účelová a vázaná na pořízení bydlení. Tato hypotéka může sloužit jak k pořízení vlastního bydlení, tak nemovitosti za účelem pronájmu. Hypotéku na bydlení můžete sjednat již od 300.000 Kč až do 80% zástavní hodnoty nemovitosti.

Může být zřízena na tyto účely:

  • Koupě nemovitosti do osobního vlastnictví;
    • Rekonstrukce či stavba nemovitosti;
    • Koupě podílu nemovitostí za účelem vypořádání spoluvlastnických či dědických podílů nebo společného jmění manželů;
    • Refinancování stávajícího účelového úvěru;
    • Apod.
  1. Neúčelová hypotéka: hypotéka, kterou můžete financovat cokoli. Ve většině případů se jedná o „Americkou hypotéku“ či „Konsolidaci půjček“ zajištěnou nemovitostí. Banka vám tedy půjčí peníze na cokoli, ale musíte ručit nemovitostí. Je poskytována od 100.000 Kč až do 70% hodnoty nemovitosti.

Hypotéku lze splácet od 5 do 30 let prostřednictvím anuitních měsíčních splátek. Ve smlouvě o hypotéce si také sjednáte dobu fixace úrokové sazby, tedy počet let, během kterých se vaše úroková sazba nezmění ať už je aktuální tržní sazba nižší nebo vyšší.

Výhody a nevýhody hypotéky:

Jak vysokou hypotéku si mohu vzít?

Česká národní banka zastavila udělování 100% hypotéky kvůli obavám z hypoteční krize a limit LTV (loan to value) tak NESMÍ překročit 90% ceny nemovitosti, na kterou si chcete půjčit. Běžně vám ale banky nedají více, než 80 % u klasické hypotéky a 70 % u Americké hypotéky.

To znamená, že musíte mít minimálně 20 % prostředků našetřeno, případně si můžete vzít jiný úvěr, ale pozor, abyste byli schopní vše řádně splácet a doporučujeme se poradit s finančním poradcem, který dokáže vše nastavit taky, abyste byli schopní splácet. Další možností je ručit alespoň 2 nemovitostmi – tou, kterou kupujete a nějakou další (dům rodičů apod.), samozřejmě žádná nemovitost nesmí být již ručena u jiné banky a musíte mít souhlas vlastníků.

Základní parametry hypotéky již známe, v dalším článku si řekneme jaké dokumenty k hypotéce potřebujete, jak vybrat nemovitost pro hypotéku, jak financovat družstevní byt a více 🙂