Životopis, noční můra, nebo recept jak zazářit?

V tomto článku probereme, co to životopis je, jaké má formy, jak by měl vypadat a kde a jak ho vytvořit, tak aby nebyl noční můrou ani pro vás ani pro HR oddělení.

Každý z nás si už někdy životopis vytvářel a určitě stejně jako my jste hledali, jak by měl vypadat nebo jste pátrali v paměti, jak nás to učili ve škole. Jenže ne vždy se podaří životopis vytvořit tak, aby zazářil. Černý text ve stylu „Arial“ nebo „Comic San MS“ ve Wordu není opravdu to pravé a pro personalisty je to spíše noční můra, kterou dojem neuděláte.

Pojďme si tedy říct, jak to má vypadat!

Začneme trochou teorie a řekneme vám, jaké formy životopisů vůbec máme. Rozdělení životopisů jde dle literatury a online zdrojů různé, ukážeme vám ty nejčastější:

Nezávisle na tom, jakou formu životopisu si vy vyberete nebo po vás bude firma žádat, je důležité dodržovat základní body:

  1. Pravdivost
  2. Osobní údaje
  3. Fotografie (není povinná, ale doporučující)
  4. Formát A4, ideálně jednostranný
  5. Žádné gramatické chyby
  6. Použití správného formátu a pojmenování

Teorii máme probranou, základem dobrého životopisu je hlavně pravdivost, pokud budete o svých dovednostech lhát nebo je zveličovat, dříve či později se stejně přijde na to, že úroveň vaší angličtiny není C2, ale B1 nebo, že nemáte zkušenosti s programy, které jste ve skutečnosti nikdy ani neviděli.

Dbejte také na vzhled, nepožívejte ohrané běžně používané styly písma, na které aplikujete maximálně tučnost nebo kurzívu. Použijte fonty, které jsou nejčastější pro správné zobrazení na všech zařízeních – nejčastěji je to Calibri, Arial nebo Times New Roman, ale nebojte se použít barvy nebo nadpisy, které Word nabízí jen se vkusem, ne zbytečně přehnaně. Personalista má pár vteřin po otevření dokumentu, kterým uděláte první dojem, až poté začne číst a zjistí, jestli odpovídáte jeho požadavkům, proto se snažte svůj černý text opravdu oživit. Dejte svému životopisu trochu života, barvy, přidejte fotku, na které se usmíváte (pozor, aby nešlo o selfie, fotografie by měla mít jednotné pozadí, zobrazovat osobu od ramen nahoru, úsměv, vhodné oblečení).

Nebuďte zbytečně dlouzí, personalistu asi úplně nezajímá, na jaké jste byli základní škole a zda jste jako letní brigádník prodávali zmrzlinu. Je důležité do životopisu uvádět údaje související s pozicí, o kterou se ucházíte. Nezapomeňte také na e-mail, ze kterého životopis odesíláte, první trapas by byl odpovídat z firemního e-mailu typu novak@spolecnostxy.cz, zároveň ale soukromý email typu miska@email.cz také nepůsobí úplně profesionálně, pokud tedy toužíte po profesionálním chování, musíte se tomu přizpůsobit.

Každý jsme jiný, každý se ucházíme o jinou pozici a každý máme jiné zkušenosti a dovednosti. Při psaní životopisu se vyhněte přehnané vtipnosti, ale zároveň i vážnosti. Najděte balanc mezi nudou a zábavou a najděte vhodnou kombinaci jak zaujmout.

Pokud byste chtěli profesionální životopis, neváhejte si ho objednat u nás. Tvoříme životopisy, které vystihují každého osobně a zajistí skvělý dojem u potencionálního zaměstnavatele. Zašlete nám své údaje, pokud budete chtít tak i fotografii a popište se. My za vás vytvoříme dokument, který nebude noční můrou HR, ale naopak zazáříte!

Objednejte naši službu vytvoření životopisu.