Jak zvládat pracovní stres

Pracovní stres, pojem, který známe bohužel nejspíš všichni. Víme ale všichni, jak ho zvládat?

Pracovní stres můžeme definovat jako odezvu našeho organismu, která vzniká působením okolností, podmínek a faktorů pracovní činnosti na pracovišti nebo v pracovní procesu. Jinými slovy se jedná o reakci našeho těla na vlivy pracovního prostředí a pracovních úkolů. Tlačí na vás šéf s dokončením nějaké úlohy, nebo máme těchto úkolů příliš hodně? Ano, jste přirozeně ve stresu. Stresovat vás může i samotné pracoviště či kolegovo chování.

Stres může mít různé podoby, jaké typy stresu známe?

Každý z nás je více či méně vystaven stresu dennodenně, bohužel se mu v dnešní době vyhneme velmi obtížně. Je ale potřeba se učit na stresu pracovat a umět svému tělu dopřát odpočinek a klid.

Stres může dokonce vyvolat i syndrom vyhoření (ztráta profesního zájmu, emoční vyčerpání) nebo chronický únavový syndrom (únava a vyčerpání i po malé fyzické námaze, náchylnosti k onemocněním).

Jak stresu v práci předcházet?

Organizace času – svůj volný i pracovní čas si dobře zorganizujte. Ale POZOR na přehnané a nereálné termíny plnění, které vedou právě ke stresu z nedostatku času na jejich splnění. Úkoly si rozdělte do několika kategorií podle důležitosti a vykonávejte je postupně. Použijte například programy Trello nebo Tasks a vytvořte si kategorie „Udělat“ / „V procesu“ / „Čekající“ / „Hotovo“ a úkoly si podle aktuální situace přesouvejte. Toto třídění vám pomůže právě v organizaci, a především v reálné orientaci toho, co vás čeká a nemine a co naopak počká a nemusíte se hroutit, že toho máte moc a nestíháte. Pokud nechcete kamarádit s technikou, pomůže klasický diář či blok a lepící papírky, které můžete různě přelepovat nebo vyhazovat. 🙂

Odpočinek – Mezi veškerými pracovními ale i volnočasovými nebo rodinnými aktivitami nezapomínejte na odpočinek. Tělo i mysl potřebuje vypnout a to pravidelně. Nečekejte na dovolenou jednou za půl roku, ale dodržujte pauzy mezi prací. Nejen tu na oběd ale i v průběhu pracovní doby si dejte pauzu klidně na 5-10 minut prostě odložte počítač nebo šroubovák či cokoli jiného, jděte si uvařit kafe a dejte si ovoce nebo nějakou jinou svačinku. A jakmile práci dokončíte, zapomeňte na ni a věnujte se své rodině, kamarádům nebo sami sobě!

Pohyb – stejně jako odpočinek, tak i pohyb je pro naše tělo i mysl velmi důležitý. Nemusíte hned běžet do fitka a zvedat těžké váhy, stáčí malá procházka, chůze po schodech nebo lehké protažení. Samozřejmě čím více pohybu, tím lépe. Vyčleňte si každý den alespoň 5-10 minut na protažení celého těla, nebo jděte do práce či z práce pěšky a pokud to máte daleko tak si najděte čas na procházku po práci se psíkem nebo členem rodiny anebo alespoň místo výtahu choďte po schodech.

Odměna – za váš pracovní výkon vás samozřejmě odmění zaměstnavatel formou mzdy, ale to je jednou měsíčně a člověk to bere trochu jako samozřejmost. Udělejte radost sami sobě a za každý těžký úkol, který dokončíte si kupte čokoládu nebo třeba lahvinku vína. A nejen za těžké úkoly ale i za každý den v práci si dopřejte něco, co vás, vaše tělo i mysl potěší a odmění za to, že jste zase skvěle zvládli své povinnosti. Hlavně úsměvem a klidem a třeba i sklenkou vína nebo dobrou večeří.

Dnešní doba je, co se týče stresu zlá, a je důležité být v tomto směru řekněme sobec a myslet na své zdraví, protože stres je jeho velkým nepřítelem. Může mít vliv nejen na nás ale i na naše okolí, a žádný pracovní úkol ani šéf ani projekt nestojí za to, abyste ohrožovali své zdraví nebo přenášeli špatnou energii na své blízké. Snažte se pro sebe vždy najít čas, věnovat se svému tělu, mysli a svému blízkému okolí. Oni vám to vrátí, budete díky tomu v pohodě!