Motivační dopis, proč a jak?

Pokud se ucházíte o novou pracovní pozici, často se můžete setkat s požadavkem zaslání nejen životopisu, ale i motivačního, neboli průvodního dopisu. Často, ale uchazeč neví, co to motivační dopis je, jak měl vypadat a jak ho napsat, proto vám poradíme a pomůžeme vám zazářit!

Jak již víte z našeho článku, prvním dokumentem, kterým máte šanci udělat dobrý dojem je životopis, a motivační dopis je jeho doplňkem. Jedná se o kratší souvislý text, ve kterém potencionálnímu zaměstnavateli blíže řeknete, kdo jste a jaké vaše dovednosti a znalosti jsou pro pozici vhodné, proč se o tuto pozici ucházíte, co vás zaujalo a v čem vidíte důležitost.

Rozdílem od životopisu je právě fakt, že nepopisujete stručně co umíte, kde jste pracovali a jaké máte dovednosti, ale vysvětlujete, proč vás vůbec tato pozice zajímá, jaké vaše vlastnosti jsou pro požadavky a činnosti pozice důležité, na co se těšíte, co je pro vás výzva a proč byste to měli být vy, koho vyberou.

Podívejme se na základní tipy toho, co by měl motivační dopis mít:

NEŽ ZAČNETE PSÁT:

  • Rozeberte inzerát, na který odpovídáte, abyste zjistili, jaké přednosti, dovednosti a vlastnosti máte mít. Ty pak ve svém motivačním dopise vyzdvihněte.
  • Použijte stejná klíčová slova, která naleznete v inzerátu, pro čtenáře, tedy personalistu bude čtení poutavější. Personalisté navíc mohou používat algoritmy, které hledají právě klíčová slova, a tak máte větší šanci, že vás nepřehlédnou.
  • Navštivte jejich web a sociální sítě, kde načerpáte informace o tom, co se ve firmě děje. Můžete tak opět vyzdvihnout co vás na firmě zaujalo, například nějaké vítězství ceny nebo skupinové projekty a podobně a získat tak plusové body.

PRVNÍ DOJEM:

  • První věta se rovná prvnímu dojmu, proto si dejte na úvodu záležet, s tím souvisí následující body.
  • Žádná zbytečná omáčka typu „Tento motivační dopis píšu, protože mám zájem o pozici, kterou jsem našel na findmyjob.cz“.
  • Žádná zoufalost typu „Ucházím se o toto místo, protože již nějakou dobu nejsem spokojený ve svém zaměstnání, nebo již několik let hledám nabídku, která splňuje mé požadavky“.
  • Žádná přílišná sebejistota typu „Jsem borec, kterého hledáte. Jsem nejlepší uchazeč, nebo kandidát na tuhle pozici, protože umím to a to…“.

POZITIVNÍ OBSAH:

  • Poutavé čtení pro čtenáře představuje napsaný text tak, aby se čtenář ideálně po dobu čtení usmíval a byl celým obsahem pohlcený. Přečtěte si po sobě celý dopis a sami si řekněte, jestli vás obsah baví nebo jste se v půlce zasekli a nevěděli o čem byl první odstavec natož první věta.
  • Vyjádřete svou motivaci, řekněte personalistovi, proč jste pro pozici zapálený, pište pozitivně, dejte najevo zapálení.
  • Buďte osobní, nepoužívejte příliš formální slovní spojení typu „Tři roky v oblasti personalistiky mě dobře připravili na danou pozici“, ale raději napište něco ve smyslu „Personalistika je můj srdcový obor, baví mě starat se o lidi a pomáhat jim v různých záležitostech s jejich ohodnocením a dalšími situacemi“.
  • Používejte věty jako konverzaci, představte si, že při psaní motivačního dopisu vedete konverzaci s personalistou a vyprávějte mu. Nepište strohé a jednotvárné věty, používejte souvětí, pište souvisle a oddělte jednotlivé části do odstavců.

ZÁVĚREM se držte následujícího rozložení dopisu:

  • Silný úvod;
  • Proč mám zájem o zaměstnání zrovna v této firmě;
  • Shrnutí vašich zkušeností a silných stránek;
  • Shrnutí, proč bude vaše spolupráce přínosná pro obě strany.

Jednoduše dejte motivačnímu dopisu duši, buďte upřímní a zdravě sebejistí. Nebojte se, nepoužívejte zbytečné přemotivované řeči a dovednosti, které nemáte. Pokud byste si nevěděli rady, napište nám a my vám rádi s napsáním motivačního dopisu pomůžeme společně s tvorbou životopisu!