Finanční pomoc od státu v karanténě v roce 2022

V tomto článku vám vysvětlíme, na co máte nárok od státu v případě, že budete v tomto roce nemocní na koronavir nebo v karanténě s vaším dítětem. Stát letos nabízí finanční podpory, které vám alespoň částečně uleví od stresu, že nemůžete plně vydělávat.

Mezi podpory, které vám můžou pomoct patří:

OŠETŘOVNÉ:

Pokud se dostanete do situace, kdy zavřou školu nebo třídu vašeho potomka, kterému je do deseti let, máte nárok na ošetřovné, a to po celou dobu karantény.

Za běžné situace byste dostali za péči o vaše nemocné dítě 60 % ze základu vašeho výdělku. Díky Covidu dnes dostanete 80 %, kdy denní dávka nemůže být nižší, než 400 korun při plném úvazku.

Pozor ale na situaci, kdy na dny péče o dítě připadnou prázdniny nebo ředitelské volno, v tyto dny se dávky nepočítají.

Jak požádat o ošetřovné v případě uzavřené školy?

  • Vyplníte Žádost o ošetřovné (můžete i online na stránce České správy sociálního zabezpečení). Přílohou postačí čestné prohlášení o uzavření školy či třídy (není třeba potvrzení školy). Na formuláři uvádí zaměstnanec prohlášení o uzavření školy, dobu uzavření a dny, ve kterých o dítě pečoval.
  • Předáte formulář zaměstnavateli – ten na žádost doplní své záznamy a pošle správě sociálního zabezpečení.

Jak požádat o ošetřovné v případě nákazy dítěte?

  • Žádost o dávku dostanete od pediatra, kterému neprodleně po prokázání nákazy dítěte tuto skutečnost nahlásí. Pediatr žádost připraví a zaznamená začátek i konec období, kdy jste jako rodič musel být s dítětem doma.
  • Žádost následně odnesete zaměstnavateli, který ji pošle správě sociálního zabezpečení.

S dítětem můžete být doma až 9 kalendářních dní. Pokud jste samoživitelka, pak dokonce 16 dní. Rodiče se mohou i střídat – jeden den máma, jiný den táta, nikoli, ale v jeden den.

IZOLAČKA:

Pokud jste se kvůli nákaze koronavirem ocitli doma vy, máte do konce února nárok na příspěvek až 370 korun denně NAVÍC k nemocenské. Výsledkem je, že máte 60 % z příjmu v podobě nemocenské plus až 370 korun izolačky. Celkem ale tato suma nesmí přesahovat 90 % vašeho průměrného výdělku.

Izolačku můžete pobírat až 14 dnů. Peníze vám posílá přímo zaměstnavatel a může vaši neschopnost kvůli koronaviru nahlásit i na základě samotestu přes stránky Samotestování na webu Ústavu zdravotnických informací a statistky, kde mohou požádat rovnou i o neschopenku, a právě zmiňovanou izolačku.