Práce na černo – na co si dát pozor?

Setkali jste se někdy s tím, že vám někdo nabídl práci s vyplácení takzvaně na ruku bez placení daní a pojištění, že na tom vlastně oba vyděláte? Ano? Pak jste se setkali s prací na černo.

Jaká rizika a proč se práce na černo nevyplácí jsme vám shrnuli v dnešním článku. Jedná se obecně o jakoukoli práci, za kterou dostanete zaplaceno bez podepsání smlouvy. Odborně můžeme práci na černo zařadit do tzv. šedé ekonomiky, přičemž se jedná v podstatě o trestný čin.

Nejdříve si pojďme shrnout „výhody“ práce, respektive na to, na co vás budou lákat. Největší výhodou se stanete samozřejmě vy pro zaměstnavatele, který za vás nemusí odvádět zdravotní, sociální ani další odvody. Pro vás by byl největší bonus nejspíš ten, že zaměstnavatel vám nabídne vyšší mzdu. Mezi časté možnosti patří vyplácení mzdy na ruku vždy po směně, jednou týdně apod. Časté je také přiznání tzv. minima a zbytek vám vyplatí opět na ruku a náklady na vás jsou tak minimální.

Zní to lákavě? DEJTE SI POZOR! Nenechte se nalákat! Vidina vyšší mzdy je sice fajn, ale přemýšlejte do budoucna – až budete nemocní, kdo vám bude platit bez smlouvy nemocenskou? Kdo za vás zaplatí zdravotní a sociální pojištění? No, když ne zaměstnavatel, tak byste to měli být vy sami, a o peníze, které vám nabízí navíc rychle přijdete.

RIZIKA práce na černo jsou:

  • Zaměstnavatel neodvádí zdravotní pojištění – pokud si ho budete platit sami, vyjde vás pravděpodobně dráž, a pokud si ho nebudete platit ani vy, vzniká vám dluh vůči státu, a to opravdu nikdo dobrovolně nechce.
  • Zaměstnavatel neodvádí sociální pojištění – pokud si ho opět nezaplatíte sami, pak nemáte nárok na nemocenskou, a navíc přicházíte o odpracované hodiny, za které máte nárok na důchod.
  • Nemůžete se dožadovat pracovních práv – nemáte, jak dokázat, že jste zaměstnanec, a tak pokud dojde k jakémukoli porušení vašich práv, nemůžete se oficiálně bránit.
  • Nemusíte dostat vůbec nic – v souvislosti s nedodržováním pracovních práv souvisí i nevyplacení mzdy, když nemáte smlouvu, nemůžete se dožadovat peněz, které vám sice za práci náleží, ale oficiálně máte prostě smůlu.
  • Evidence a podpora v nezaměstnanosti z úřadu práce – když se zjistí, že pracujete na černo, budete z této evidence vyškrtnutí a věřte, že se vždycky najde dobrák, který vás rád ohlásí.
  • Pokuta – pokud vás tento dobrák nahlásí dokonce na Státní inspekci práce, může vám hrozit pokuta až 100.000 Kč.

Závěr? Vyhněte se práci na černo a držte se čestné a zákonné pracovní smlouvy. Nemusíte se tak bát, že budete někde něco dlužit nebo že budete platit pokutu. A nejen vy, i zaměstnavateli hrozí pokuta až 10 milionů korun, tak ho toho ušetřete 🙂