Nemocenská 2023 – Kdy chodí a jak se vyplácí?

Ve chvíli, kdy zaměstnanému člověku není úplně nejlépe a onemocní, řeší nejen to, jak být co nejdříve fit, ale také nemocenskou. Ta představuje náhradu mzdy od zaměstnavatele a státu za dobu, kdy jste dlouhodobě nemocní. Přinášíme vám přehledný článek o tom, kdy na ni máte nárok, jak a kdy se vyplácí a také kolik peněz dostanete.

Kdy máte nárok na nemocenskou?

Obecně mají lidé zafixováno, že na nemocenskou mají nárok až po 3 dnech nemoci. Toto pravidlo ale již od července 2019 NEPLATÍ. V současné době máte nárok na nemocenskou od PRVNÍHO nahlášeného dne nemoci. To znamená, že si musíte zajít k lékaři, a pokud lékař uzná, že nejste schopni pracovního výkonu, vystaví vám potvrzení o pracovní neschopnosti, které je dnes v elektronické podobě a lékař jej zasílá vašemu zaměstnavateli. Tím vám právě vzniká i nárok na náhradu ze mzdy.

Náhradu mzdy dostáváte za VŠECHNY HODINY, které byste za normální situace odpracovali po dobu 14 kalendářních dnů od začátku pracovní neschopnosti. Je vyplacena jako součást vaší mzdy, a najdete ji jako samostatnou položku na výplatní pásce. Představuje 60 % vašeho průměrného hodinového výdělku za poslední čtvrtletí.

Od 15 dne nemoci přechází povinnost vyplácení náhrady mzdy na správu sociálního zabezpečení, která vám začne platit nemocenskou, ale pouze po dobu maximálně 380 dní.

Kdy chodí a jak se vyplácí?

Jak bylo již zmíněno v případě prvních 14 dnů vám náhrady ze mzdy přijde jakou součást vaší běžné mzdy, kterou vám zasílá zaměstnavatel.

V případě nemocenské, tedy výplaty náhrady mzdy od správy sociálního zabezpečení se jedná o platbu na váš bankovní účet, případně v hotovosti prostřednictvím poštovní poukázky. Zákon však nestanovuje výplatu v konkrétní den ale lhůtu maximálně 30 dnů od chvíle, kdy váš zaměstnavatel doručí doklad pro nárok o výplatu dávky a vyplácí se vždy ZPĚTNĚ ZA DANÝ MĚSÍC, tedy obdobně jako výplata. Typicky je výplata nemocenské od OSSZ od 8. do 17. dne v měsíci, není to však pravidlem.  Opět můžete očekávat 60 %, tentokrát ale z vaší průměrné mzdy za poslední rok. Orientační výši dávky si můžete spočítat přímo na webu mpsv.cz, kde najdete excel soubor je stažení, doplníte potřebné údaje a snadno zjistíte odhadovanou částku.